Cum crește părul, cum poți stimula creșterea părului și cum previi alopecia

Cum crește părul este de obicei o întrebare pe care ne-o punem atunci când vrem să aflăm cum putem stimula creșterea părului pentru a ne bucura de un păr sănătos, un păr bogat și un păr rezistent, precum și pentru a preveni căderea părului și apariția alopeciei (calviției).

Părul este un simbol al frumuseții și al sănătății. Atât bărbații cât și femeile își doresc un păr bogat, frumos și sănătos. Asemenea oricărui aspect biologic al organismului nostru, putem avea mai multă grijă de părul nostru, indiferent de moștenirea genetică pe care o avem.

O parte din soluțiile propuse în acest articol au fost prezentate și pe Știrile ProTV.

De ce cade părul

De-ce-cade-parul

Dacă nu ai apelat cumva la noi pentru un tratament de epilare definitivă laser, lucru perfect normal în cazul în care vrei să scapi rapid și eficient de părul din zone nedorite, căderea părului poate avea mai multe cauze, iar alopecia nu iartă nici bărbații, nici femeile.

Calviție vs Alopecie

Calvitie-vs-Alopecie

În primul rând este necesar să definim corect acești doi termeni care sunt folosiți în căderea părului. Calviția este un proces natural de cădere a părului întâlnit la bărbați. Are factor predominant genetic și nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Alopecia este o afecțiune ce poate să afecteze atât bărbații cât și femeile sau copiii. Alopecia poate apărea la orice vârstă. Căderea părului provocată de alopecie se poate manifesta lent și treptat sau brusc, având o cauză evidentă sau nu și putând fi tratată sau nu.

Alopecia se poate împărți în 5 tipuri:

  1. Alopecia areată
  2. Alopecia androgenică
  3. Alopecia cicatricială
  4. Alopecia telogen effluvium
  5. Alopecia anagen effluvium

De ce apare alopecia (căderea părului)

De-ce-apare-alopecia-caderea-parului

Alopecia este o afecțiune dermatologică inflamatorie a foliculilor piloși. De exemplu, un om fără o afecțiune a părului pierde zilnic între 50 și 150 de fire de păr. Acest lucru este normal și nu înseamnă alopecie. Pierderea unui număr mai mare de fire de păr trebuie să dea de gândit.

În cazul în care pierzi un număr mare de fire de păr zilnic, iar acest lucru nu dă semne de evoluție pozitivă, îți recomandăm să apelezi la un medic specialist care ți-ar putea indica un tratament bun împotriva căderii părului și tratării alopeciei.

Deși încă există nenumărate studii și cercetări științifice în desfășurare legate de alopecie, cauzele concrete nu sunt foarte clare mereu. De obicei alopecia este asociată cu afecțiuni cronice, cu depresia, cu anxietatea sau cu dezechilibrele alimentare.

Cauzele căderii părului

Cauzele-caderii-parului
  • Factori ereditari (cauză populară)
  • Modificări hormonale
  • Psoriazis sau dermatită atopică
  • Expunerea la substanțe toxice
  • Stres intens (șoc fizic sau emoțional)
  • Coafat excesiv, extensii păr
  • Tratamente cancer, artrita, gută

Alți factori de risc pentru căderea părului sunt:

  • Moștenirea genetică
  • Înaintarea în vârstă
  • Pierderea rapidă în greutate
  • Tratamente diabet, Lupus
  • Stres cronic
  • Alimentație dezechilibrată
  • Medicamente (citostatice)
  • Afecțiuni autoimune
  • Afecțiuni dermatologie

Cum crește părul

Cum-creste-parul

Pentru a înțelege cum putem preveni sau trata căderea părului este important să cunoaștem cum crește părul, din ce este compus firul de păr și care sunt etapele de creștere ale părului.

Din ce este compus părul

Părul uman crește din bulbii prezenți în interiorul pielii scalpului. Partea părului din interiorul foliculului pilos se numește rădăcină de păr. Partea vizibilă se numește numește corpul părului sau arborele părului.

Din ce sunt compuși foliculii de păr

Foliculii sunt compuși din:

  1. Papilă dermică
  2. Glande sebacee
  3. Mușchi Arrector Pili

Papila dermică este un mamelon conic ce hrănește bulbul cu sânge și substanțe nutritive. Glanda sebacee secretă materie uleioasă pentru a lubrifia părul și a menține sănătoase și limpezi firele de păr. Mușchiul Arrector Pili răspunde la stimuli (frică/frig), făcând foliculul să se constrângă și să ia substanțe pentru formarea de celule noi.

Alopecia - Anatomia firului de par uman
Anatomia firului de par uman

Din ce e compus arborele de păr

Arborele de păr, cunoscut și sub denumirea de corp al părului este compus din:

  1. Un strat subțire și incolor de protecție a cortexului
  2. Cortex – oferă rigiditatea, culoarea și textura părului
  3. Medulla – nucleul central al firului de păr

Părul este compus 91% din proteine și lanțuri lungi de peptide ce conțin fibrele cortexului. Aminoacizii acestor lanțuri constau în carbon, oxigen, hidrogen, azot și sulf.

Tratament Alopecie
Structura firului de păr

Fazele de creștere a părului

Părul uman are trei faze de creștere. Aceste faze de creștere a părului trebuie cunoscute foarte bine fie că intenționăm să scăpăm de părul nedorit printr-o procedură de epilare definitivă laser, fie că intenționăm să oprim căderea părului.

1. Etapa Anagen (faza de creștere)

Etapa-Anagen-faza-de-crestere

Etapa de creștere a părului denumită anagen mai este cunoscută și sub numele de etapa anagenă de creștere a părului. Această etapă este etapa efectivă de creștere a părului în adevăratul sens al cuvântului.

Părul crește în jurul valorii de 1,25 cm pe lună, mai rapid în timpul verii decât în timpul iernii. Anagenul sau faza de creștere durează aproximativ 3-5 ani, astfel încât media lungimii totale a părului este de la 45 cm până la 76 cm.

Faza de creștere este mai lungă pentru persoanele asiatice și poate dura până la 7 ani, lungimea părului poate ajunge la 1 metru.

2. Etapa Catagen (faza regresivă)

Etapa-Catagen-faza-regresiva

Etapa de creștere a părului denumită catagen mai este cunoscută și sub numele de etapa catagenă de creștere a părului. De fapt, mai corect spus este faza regresivă a vieții părului, deoarece în această etapă părul intră într-o stare de tranziție.

Această fază regresivă de tranziție (Catagen) către următoarea fază din viața părului (Telogen) durează aproximativ 10 zile.

3. Etapa Telogen (faza de repaos)

Etapa-Telogen-faza-de-repaos

Etapa de creștere a părului denumită telogen mai este cunoscută și sub numele de etapa telogenă de creștere a părului. De fapt, mai corect spus este faza de repaos a vieții părului, deoarece în această etapă părul intră într-o stare de odihnă.

După aceea, foliculii de păr rămân inactivi timp de 3 luni, apoi ciclul repornește. Fiecare folicul începe ciclul de creștere în momente diferite, altfel, părul va cădea dintr-o dată. În schimb, veți pierde niște fire de păr pe zi (cam 80 fire pentru un păr sănătos).

Când căderea părului este o problemă

Căderea părului este o problemă care apare în timpul ciclului de creștere, atunci când se oprește. Poate fi afectată de anumite condiții precum tulburările metabolice, malnutriție și toate elementele menționate mai sus în acest articol la capitolul De ce cade părul.

Cum stimulezi creșterea părului

Uneori alopecia nu poate fi tratată. Alteori există un tratament eficient pentru alopecie. În orice caz, dacă te confrunți cu căderea părului, primul pas este să oprești căderea părului și să apelezi la câteva sfaturi pentru prevenirea alopeciei la femei și bărbați.

Nutrienți buni pentru creșterea părului

Cum-stimulezi-cresterea-parului

Dacă te hrănești corect și echilibrat, acest lucru se va vedea și simți în sănătatea părului tău și a unghiilor tale. Unii nutrienți trebuie dobândiți prin alimentație, alți nutrienți pot fi dobândiți direct la nivel local, prin diverse produse sau tratamente pentru păr.

Biotina

Vitamina B7 (cunoscută și sub numele de vitamina H) biotina ajută la metabolizarea carbohidraților și a proteinelor care alcătuiesc structura firului de păr.

Biotina este atât de importantă pentru creșterea părului, încât, deficiențele de biotină sunt principal cauză de pierdere a părului.

Migdalele, ouăle și somonul sunt toate surse naturale excelente de biotină.

Fier

Fierul ajută la formarea celulelor roșii din sânge, care furnizează oxigen și substanțe nutritive foliculilor de păr și ajută la creșterea părului.

Ca și biotina, o deficiență în fier poate provoca căderea parului.

Sursele alimentare de fier includ carne roșie, spanac, linte, fasole și ouă.

Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează împotriva radicalilor liberi care dăunează foliculilor.

În plus, vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteină vitală pentru structura firului de păr. Vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul. 

Citricele, ardeii și căpșunile sunt surse naturale și delicioase de vitamina C.

Dioxid de siliciu

Un scalp excesiv de acid duce la deteriorarea și ruperea foliculilor de păr.

Silica minerală ajută la echilibrarea pH-ului scalpului și împiedică acidificarea.

Sursele naturale de silice includ verdele frunzelor, boabele integrale, ceapa și apa minerală.

Niacina

De asemenea, cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacina îmbunătățește circulația ajutând la aducerea mai multor substanțe nutritive la foliculii de păr.

Niacina se găsește în ciuperci, ouă, ton și carne de vită.

Zinc

Zincul reglează glandele sebacee, care sunt necesare pentru a menține scalpul și părul sănătos și hidratat.

Zincul este atât de important pentru sănătatea părului încât deficiențele de zinc pot determina pierderea părului.

Sursele sănătoase de zinc includ semințele de dovleac, lămâia, spanacul, carnea de vită și stridiile.

Diagnosticarea căderii părului

Diagnosticarea-caderii-parului

Înainte de a-ți pune toate speranțele și încrederea într-un tratament pentru păr, într-un tratament împotriva cheliei sau într-un tratament de prevenire a alopeciei, este important să se realizeze diagnosticarea căderii părului. Se poate face prin:

  1. Analize de sânge: acestea pot evidenția anumite cauze ale căderii părului (niveluri hormonale, existența unor boli autoimune etc.).
  2. Testul de tragere a părului: se va trage o șuviță de păr pentru a vedea câte fire de păr se rup în urma unei acțiuni simple de acest gen.
  3. Biopsia de scalp/examinarea histologică: se recoltează o probă de la nivelul scalpului pentru a determina daca o infecție este cauza căderii părului.
  4. Tricoscopia: examinarea părului și a scalpului cu o lupă specială (dermatoscop sau videodermatoscop).

Cum previi căderea părului

Cum-previi-caderea-parului

Cele mai multe cazuri de alopecie sunt ereditare, de aceea căderea parului nu poate fi prevenită în aceste cazuri. Pentru restul situațiilor există câteva măsuri pe care le poți lua:

  • Nu trage de păr și nu îl traumatiza
  • Adoptă un stil de viață sănătos
  • Adoptă o dietă echilibrată
  • Consuma alimente bogate în vitamine și oligoelemente
  • Evită medicamentele care au ca efect secundar căderea părului
  • Nu fuma (unele studii indică o asociere între fumat și chelie la bărbați)

Sfaturi de îngrijire a părului

Sfaturi-de-ingrijire-a-parului

Urmăriți aceste sfaturi pentru a ajuta la optimizarea creșterii părului prin limitarea ruperii:

  • Tăiați vârfurile în mod regulat pentru a menține părul sănătos și pentru a minimiza ruperea pe măsură ce crește. Atunci când sunt lăsate netăiate, vârfurile despicate se pot întinde pe lungimea firului, provocând ruperea firului.
  • Șamponarea părului de două până la trei ori pe săptămână, folosind un șampon delicat, precum un șampon profesional. Spălarea părului prea mult poate elimina uleiurile sale naturale de hidratare ce îi păstrează aspectul strălucitor și sănătos.
  • În timp ce îți speli părul, masează-ți scalpul cu vârfurile degetelor pentru a crește circulația foliculilor de păr, ceea ce va aduce mai mult oxigen și substanțe nutritive către foliculi prin intermediul fluxului sanguin.
  • După spălare, aplică un balsam pentru a pentru a hidrata vârfurile. Balsamurile îmbunătățesc, de asemenea, rezistența părului prin etanșarea cuticulei, împiedicând astfel uscarea firelor.
  • Dacă lungimea părului trece de umeri, acel păr are cel puțin un an și necesită o atenție deosebită pentru a preveni ruperea.
  • Tratează părul săptămânal, cu o mască hidratantă sau cu un tratament cu ulei. Aplică masca pe părul umed, lasă-l să stea cel puțin 20 de minute (deși este preferat peste noapte), apoi șamponează și aplică balsam normal.
  • Piaptănă sau perie părul cu atenție. Începe întotdeauna de la rădăcini și treci încet către vârfuri. Utilizează un pieptene cu dinți rari pe părul umed, sau mai bine, evită pieptănatul, deoarece este mult mai fragil decât părul uscat.
  • Îmbrățișează textura naturală a părului, permițând părului să se usuce în mod natural și sărind peste placă sau ondulator. Poartă părul împletit pentru a preveni încurcarea și ruperea.

Tratamente cădere păr

Tratamente-cadere-par

Există mai multe tratamente împotriva căderii părului și tratării alopeciei. Printre acestea se numără tratamentele pentru păr pentru acasă, tratamentele pentru păr de la saloane sau coafor, anumite medicamente și chiar implantul de păr.

În rețea de clinici aBeauty Clinique din țară te putem ajuta cu un tratament pentru păr și scalp cu tehnologie de nouă generație, fără proceduri invazive, riscante sau care implică potențiale complicații și efecte secundare.

Tratamentul cu celule Stem pentru Păr și Scalp

Tratamentul-cu-celule-Stem-pentru-Par-si-Scalp

Tratamentul revoluționar cu celule Stem, de ultimă generație, pentru păr și scalp devine disponibil în România în toate clinicile aBeauty Clinique din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași sau Timișoara.

Natura învinge.

Apogeul esteticii neinvazive și biotehnologiei accesibile astăzi. Tratamentul cu celule Stem aplicat cu SkinTera. Probabil cel mai bun tratament neinvaziv al părului și scalpului cu celule Stem pe care banii îl pot cumpăra în momentul zilelor noastre.

Tratament cu celule Stem alopecie si cadere par
Tratament cu celule Stem alopecie si cadere par

Poți afla mai multe despre acest tratament cu celule Stem pentru păr și scalp accesând acest articol de pe blogul nostru sau completând formularul de contact de la finalul acestei pagini. După completarea formularului te vom conduce către prețuri.

Tratare alopecie femei - Tratament calvitie cu celule Stem
Tratare alopecie femei – Tratament par cu celule Stem
Tratare alopecie barbati - Tratament par cu celule Stem
Tratare alopecie barbati – Tratament par cu celule Stem

Concluzie tratamente alopecie

Concluzie-tratamente-alopecie

Deși nu există un tratament minune împotriva căderii părului și tratării alopeciei, există tratamente mai bune sau tratamente mai puțin bune pentru păr. Cu unele tratamente îți poți pierde timpul și banii, cu altele poți obține rezultate în timp.

Indiferent ce tratament pentru păr ai alege pentru a stopa căderea părului, dacă te confrunți cu alopecie și vrei să ameliorezi căderea părului, cel mai important este să acționezi acum deoarece timpul trece și cu cât abordezi problema mai rapid, cu atât e mai eficient.

Surse suplimentare de informare și documentare a acestui articol:

17 comentarii la „Cum crește părul, cum poți stimula creșterea părului și cum previi alopecia”

  1. Buna
    Acum 5 ani am facut chemioterapie pentru 7luni
    Pari mia crescut la loc Dar pe laterale pe stanga si dreapta am ramas cu goluri (precizez Ca’ mia crescut doar cateva firuri)
    Daca crea sa il tin legat nu pot findca se vede
    Va multumesc daca Mati putea ajuta cu Ceva tratamente (am folosit file de bioscalin si sampoane scumpe Dar nimik
    Sunt 5ani de cand II asa
    Multumesc

    Răspunde
    • Buna ziua doamna Camelia! Va multumim pentru intresul acordat! Avem rugamintea sa ne furnizati un numar de telefon la care sa va putem contacta pentru mai multe detalii si orasul in care doriti planificare. Va asteptam cu drag!

      Răspunde
  2. Buna seara
    Ma numesc Morar Dimitrie din jud Suceava
    Am alopecia areata de un an de zile circa 10 luni
    Nr de tel 0738583867

    Răspunde
  3. Bună ziua. Am și eu o problema. Am avut alopecie totala declansata in urma cu 7 ani, iar in urma cu vreo 3 ani a inceput sa creasca parul si am făcut tratament de vreo 2 ani cu forcappil după schema 3 luni tratament 3 pauza. La ultimele 2 serii nu a mai avut efect, parul îmi cade foarte tare și am 3 zone fără par iar în rest s-a rărit foarte tare. Ce tratament îmi puteți recomanda? Menționez ca analizele au fost și sunt bune doar o lipsa de fier care in ultimul timp s-a reglat, deoarece iau suplimente cu fier.

    Răspunde
  4. Buna ,,,scuze ca deranjez am vazut citeva comentarii si vreau sa va spun eu am alopecie ,,si ce fel de tratamente pot sa folosesc ,,,va rog mult

    Răspunde
  5. Mi-ati captat atentia,recunosc! Am probleme legate de uscarea excesiva a parului si faptul ca exista ,in sfarsit, un tratament care sa hraneasca radacina pentru a avea un par mai sanatos in timp, ma face curioasa sa il incerc. Parca sunt chiar nerabdatoare!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Item added to cart.
0 items - lei

Descoperă abonamentele corporale!

X